Voxnabruk,
Voxna socken bildades 1759 genom en utbrytning ur Ovanåkers socken. 1 maj 1885 införlivades området för Mattsmyra kapellag från Ovanåkers socken. 1934 överfördes en del av Finsthögst från Ore socken i Kopparbergs län till Voxna socken. Vid kommunreformen 1862 övergick socknens ansvar för de kyrkliga frågorna till Voxna församling och för de borgerliga frågorna bildades Voxna landskommun. Landskommunen inkorporerades 1952 i Ovanåkers landskommun som sedan 1971 uppgick i Ovanåkers kommun. Församlingen uppgick 2002 i Ovanåkers församling som 2012 uppgick i Alfta-Ovanåkers församling. Den 1 januari 2016 inrättades distriktet Voxna, med samma omfattning som församlingen hade 1999/2000.
Att bo i närområdet till Edsbyn erbjuder fina promenadstråk längs med Voxnan, i parkområden eller i skog och mark. För den kulturintresserade finns mycket att se och vara aktiv i, besök Vox Cultura som alltid har något på gång eller gå in på kommunens hemsida och se kalerdarium. Det finns flera förskolor och skolor som alla erbjuder åk F-6 och högstadium och gymnasium finns i Edsbyn. Voxnabruk erbjuder ett rikt friluftsliv både sommar och vintertid. Bada invid Voxnan, campa eller sov över i någon av övernattningsstugorna som finns på flertalet ställen så som Alfta Bad och Camping eller Ön. Det finns gott om badplatser, Grängen, Galvsjön, Långrösten, Öjebadet, Frostkilen, Vinströmmarna och Övre Hammaren eller varför inte bada i Idrottsparken mitt i Edsbyn med utomhuspool. Ovanåkerskommun erbjuder stora möjligheter för både jakt och fiske allt är väldigt tillgängligt och uppmuntrar till användning. Åk slalom en hel dag mitt i Byn på Gårdtjärnsberget (Edsbybacken) eller ta en tur i någon av längdåkningsspåren i Knåda, Skålsjön Gårdstjärnsberget eller Voxnabruk. Hela familjen kan också åka skridskor vid Lillboskolan, Celsiushallen och/eller Svenska Fönster Arena mitt i Edsbyn. Det finns också ett stort utbud av skoterleder och för dom som är sportintresserade finns Edsbyns Bandylag med sin hemma arena Svenska Fönster Arena och i sporthallen går det att simma, spela handboll, innebandy och det finns också en framgångsrik satsning på ungdomsfotboll i Edsbyn.
På en kort biltur når man byn och här finns allt man behöver två stora livsmedelsbutiker, Apotek, Systembolag, Bibliotek, Blomsteraffärer, leksaksaffär, sko- och klädesbutiker, Erikshjälpen, Sportbolaget och ett flertal restauranger och Pizzerior samt Café Sommars som är öppet året runt och har frukost alla vardagar och Hotellet med sin mysiga inredning erbjuder både övernattning, god mat i restaurangen och även dom frukost. På sommaren under sommarlovet finns även ett mysigt sommar Café på Kägelholmen.
Edsbyn historik, som är centralort i Ovanåker kommun, finns nämnt i en bondeförteckning från år 1276. Under 1500-talet växte byn kraftigt, från 14 till 24 självägande bönder på ca 50 år. De önskade då att få bygga ett kapell för att minska restiden till gudstjänsterna så åren 1621-1622 uppfördes det första kapellet i Ovanåker. Strax norr om Edsbyn finns sjön Vägnan vars utlopp i Voxnan nästan aldrig fryser igen. Därför brukar svanarna hålla till där under vintrarna. Sjön Sessman som ligger nordväst om Edsbyn är också populärt bland svanar och sjön har därför kallats för Svanvaken. Detta rika fågelliv har inspirerat till Ovanåkers kommuns kommunvapen som är en svan.
Pärsmässan den 29 juni - Petrus och Paulus dag kallades vardagligt för Persmäss, Persmässa eller Persmässodagen. Dagen var ett riktmärke för bl.a. slåttern. Så här skriver en författare på 1700-talet: Landtmannen slår för tidigt sina Ängar, och Gräsväxten merendels Midsommaren och Pärmässan. Liksom kring andra märkesdagar fanns minnesregler kopplade till vädret. Topelius igen: Bönderna var tacksamma för lagom med nederbörd kring den 29 juni och i Medelpad sa man ”att det är guld i botten på persmässoregnet” eller ”att det regnar silverslantar när det kommer.
Besök gärna någon av hemsidorna för mer information om Edsbyn, www.edsbyn-alfta.se, www.ovanaker.se, www.halsingland.se